Chaczapuri - bardzo dobre, oryginalne w formie i smaku danie.
Robiłam już dobrych kilka razy. Raz jako placki z patelni z serowym środkiem.
Teraz natomiast inspiracją był dla mnie przepis na chaczapuri A.Polana.
Jednak oryginalne adżarskie chaczapuri jest w kształcie łódki i mieni się żółtkiem na wierzchu. Połączyłam wszystkie elementy i o to co wyszło,a jak smakuje. :)
Gorąco polecam!
Ciasto: 450 g mąki pszennej, 50 g mąki chlebowej, 250 ml ciepłej wody, 2 płaskie łyżki soli, 10 g świeżych drożdży
Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę połączyć z rozbełtanymi w wodzie drożdżami. Wyrabiać gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Farsz: 20 dkg półtłustego twarogu,
10 dkg żółtego sera, 2 szt. czerwonej cebuli, 10 dkg szynki, 2 pomidor, lubczyk, sól, oliwa z oliwek, pieprz, jajka
Cebulę obrać, pokroic w kostkę i podsmażyć na patelni. Twaróg rozgnieśc widelcem. Ser żółty, szynkę, obranego ze skórki
pomidora pokroić w grubszą kostkę.
Składniki farszu połączyć ze sobą,
dodając nieco oliwy. Dodać lubczyk, sól, pieprz do smaku.
Ciasto rozwałkować w koło na grubość ok.1 cm.
Uformować burty łódki, zawijając lekko do środka ciasto, nadając kształt trapezu.Burty zlepić ze sobą w pobliżu dzioba i rufy. Do środka nałożyć farsz ok. 3-4 łyżki.
Piec w piekarniku w temp.200 st.C przez ok. 20 minut. Następnie wyjąć, między burty wbić jajko, starajac się zachować kształt żółtka. Włożyć jeszcze raz do piekarnika naszą łódkę do momentu ściącia białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz