piątek, 31 stycznia 2014

Najlepsze pod słońcem ciasto drożdżowe z kruszonką

Najlepsze pod słońcem ciasto drożdżowe z kruszonką. Przepis jest od Danusi i mój ulubiony na proste, pyszne ciasto.Danusia dodaje w sezonie owoce,najczęściej truskawki i wiśnie. Ja posypuję kruszonką i piekę z rodzynkami. 
Genialne z zimnym mlekiem.
ciasto: 1 kg mąki, 5 g drożdży, 6 jaj, kostka masła, garść rodzynek,ok.1/2szkl.mleka lub więcej aby ciasto było sprężyste, 1 szkl. cukru lub mniej według uznania, ewentualnie owoce sezonowe

kruszonka:

1 porcja (np. 100g) masła, 1 porcja (np. 100g) cukru, 2 porcje (np. 200g) mąki, ew.cynamon

Łączymy składniki na ciasto: mąkę, jaja, masło, cukier. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy do pozostałych składników, Dorzucamy garść rodzynek.Wyrabiamy sprężyste,gładkie ciasto. Z podanej ilości składników wychodzą dwa ciasta w wąskich keksówkach lub jedno duże w formie chlebowej. Ciasto przekładamy do wybranej przez nas formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Robimy kruszonkę.W misce łączymy porcję masła w temp.pokojowej, porcję cukru i 2 porcje mąki. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Posypujemy kruszonką ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni ok.1 godz. (góra-dół) lub 45 minut (termoobieg).




1 komentarz:

  1. Smak mojego dzieciństwa. Próbowałem piec ale bez sukcesów. Mam dwie lewe ręce do wypieku.

    OdpowiedzUsuń