piątek, 31 stycznia 2014

Ziemniaki z kapustą w pomidorach pod beszamelem

Nie pamiętam już na prawdę z którego bloga zapożyczyłam sobie ten przepis, dlatego przepis podaję z pamięci ;) Ważne że jest sprawdzony i baaardzo smaczny, Polecam.

Ok. 1 kg ziemniaków, 4 łyżki mleka,4 g masła połówka kapusty pekińskiej, pomidory w puszce, koperek, pieprz, sól do smaku

sos beszamelowy:1,5 szkl.mleka, 5 dkg masła, 4 płaskie łyżki mąki, pieprz, sól,gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, gotować do miękkości. Ugnieść z mlekiem i masłem na puree.Przyprawić solą i pieprzem.
Kapustę umyć i drobno pokroić. Na niewielkiej ilości oliwy przesmażyć kapustę. Następnie dodać pomidory z puszki i dusić co jakiś czas dolewając w miarę potrzeby wody. Na samym końcu dodać posiekany koperek. Doprawić do smaku.

Zrobić sos beszamelowy.Na patelni stopić masło i od razu dodać mąkę,szybko         i energicznie mieszać. Zdjąć z ognia.Do mąki dodać 2 łyżki zawiesiny mlecznej,rozmieszać i połączyć z sosem mlecznym.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Formę na zapiekankę natłuścić i ułożyć warstwę ziemniaczanego puree. Następnie wylać połowę sosu na zapiekankę i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć uduszoną kapustę z pomidorami i polać sosem beszamelowym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec aż  skórka zbrązowieje (góra-dół) lub 30 minut (z termoobiegiem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz