środa, 28 października 2015

Bouef Strogonoff


50 dkg polędwicy wołowej,
15 dkg cebuli,
15 dkg pieczarek,
15 dkg ogórka konserwowego lub kiszonego,
2 zmiażdżone ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki papryki słodkiej, bazylii, tymianku, estragonu,
1 łyżka mąki,
2 łyżki śmietany,
sól, pieprz do smaku

W niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w księżyce cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę zasmażać.
Następnie dodać pokrojonego w małe paseczki ogórka.
W trakcie smażenia rozprowadzić koncentrat i dodać przyprawy.
Podlać lekko wodą.
Odfiletowaną i pokrojoną w wąskie paseczki polędwicę, oprószyć mąką i smażyć przez 30 min. w małej ilości oleju.
Usmażone mięso wymieszać z sosem i w miarę potrzeby dodać trochę wody.
Pod koniec gotowania dodać śmietanę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz