środa, 28 października 2015

Calzone - pyszne włoskie pierogi drożdżowe

Calzone. Technicznie to złożona pizza -popularna włoska przekąska rodem z Neapolu. Dosłownie słowo to oznacza "pantalony" :) 
Pyszne drożdżowe ciasto, bogate nadzienie, moja wersja calzone.


Ciasto:
spora szczypta drobnego cukru, 250 ml letniej wody, 5 g drożdży, 2 łyżki oliwy, 350 g (2,5 szklanki) mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli

Aby przygotować ciasto, w misce należy wymieszać cukier i 125 ml wody, wkruszyć drożdze i odstawić na parę minut. Wlać oliwę, resztę wody, następnie mąkę i sól. Wymieszać ręką, aż powstanie zwarta bryła ciasta. Wyjąć ją na oprószoną stolnicę i wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć ciastodo lekko natłuszczonej miski i poruszać nim na wszystkie strony aby natłuściło się z wierzchu. Zostawić do wyrośnięcia.

Nadzienie:
szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej, cebula, marchewka, mała cukinia, mały bakłażan, duży pomidor, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego, 500 g mięsa mielonego,przyprawy: curry, kurkuma, pieprz zielony, papryka słodka, sól

Soczewicę ugotować do miękkości. Warzywa umyć. Obrać cebulę, marchew. Cebulę pokroić w wiórka, marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Umytego bakłażana, cukinię pokroić w plastry. Warzywa podsmażyć na patelni z oliwą. Dodać mięso mielone, obsmażyć z warzywami. Dodać koncentrat pomidorowy i szklankę wody, poddusić wszystko razem do miękkości. Doprawić do smaku.



Ukroić kawałek ciasta i wałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykrywać kółka wielkości talerzyka deserowego, nakładać nadzienie i składać na pół. Po złożeniu lekko przycisnąć ciasto palcami, smarować z wierzchu warstwą oliwy, można posypać np.czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C. i piec ok. 20 minut, tak by były rumiane.

Calzone podawać z sałatką z rucoli i innych sałat. Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym.

Nadzienie może być różne:mozarella, salami, grzyby co tylko na mysl przyniesie nam fantazja.
Gorąco polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz