środa, 28 października 2015

Kokosowe banany w cieście


                                         Bajecznie prosty i pyszny przepis 



4 banany, 3 jajka, 3 łyżki śmietany, 3 - 5 łyżek mąki, 2 łyżki cukru, olej do smażenia, 2 łyżki wiórek kokosowych, cukier puder do posypania

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolita masę. Po łyżce dosypywać mąkę i wlewać śmietanę, a na końcu połączyć z pianą ubitą z białek i z wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Banany również wstawić do lodówki. Następnie obrać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Każdy plasterek banana nadziewać na widelec, maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Każdą porcje odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Zamiast wiórek mogą być płatki migdałowe. W podobny sposób można przyrządzić cząstki jabłek, kawałki ananasa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz