Niby nic takiego. Taki sobie dżem. I do tego z cukinii??
Ale to kapitalny umilacz jesiennych wieczorów, na kromce ciemnego pieczywa i gorącym kakao.
Moja córa bardzo lubi takie śniadanko
Przepis prosty jak drut, a efekt przechodzący najśmielsze oczekiwania.
Robiłam go w sobotę.Podaję składniki na tzw. oko.
ok. 3 kg cukinii,
ok. 2 szkl. cukru,
2 galaretki cytrynowe,
1 galaretka pomarańczowa,
cynamon, cukier wanilinowy.
Cukinię obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, podlewamy niewielką ilością wody (ociupinkę) by nie przywierała do dna garnka. Dodajemy cukier (ilość właściwie wg uznania, jedni wolą mniej lub bardziej słodkie). Co jakiś czas mieszamy. Gdy jest miękka blenderujemy Emotikon wink Dodajemy cukier wanilinowy, cynamon i wsypujemy galaretki. Jeszcze trochę razem to gotujemy, po czym jeszcze na wpół gorące umieszczamy w słoikach, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
I gotowe. Jesienią, zimą jemy

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz