poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Nutella - przepyszna i naturalna

Przepis pochodzi ze strony http://ammniam.pl/domowy-krem-z-orzechow-laskowych-a-la-nutella/

Nutella jest naturalna, zdrowa i przepyszna. Zmieniłam troszkę proporcje,dałam więcej daktyli i wyszło pysznie.

1 szklanka orzechów laskowych,
woda, 2 szklanki daktyli, 2 łyżki kakao,
1 łyżeczka mielonej wanilii, 1/4 łyżeczka soli.


Daktyle namoczyć w wodzie (poziom wody lub mleka powinien być prawie równy z poziomem daktyli) i odstawić na kilka godzin, aby zmiękły. Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piec około 15 – 20 minut do momentu, aż skórki orzechów popękają a orzechy lekko się podprażyły. Następnie wyjąć orzechy z piekarnika, wystudzić  i obrać ze skórek za pomocą ściereczki.
Tak przygotowane orzechy włożyć do malaksera lub blendera kielichowego i zrobić z nich masło orzechowe. Następnie dodać do niego namoczone daktyle, wraz z wodą w której się moczyły, kakao, wanilię i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody lub mleka roślinnego, aby uzyskać idealną konsystencję. Gotowy krem przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz