Tarat ziemniaczana powstała w oparciu o przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana". Troszkę go zmodyfikowałam, a wyszło bardzo fajnie.
nadzienie:1 kg ziemniaków, 2 jaja, 2 cebule, 200 ml śmietany, pieprz, sól, curry, 1 ząbek czosnku, ok. 2 łyżek lubczyku (ew.majeranku)
ciasto: 15 dkg mąki pszennej,10 dkg mąki zytniej, 3 jaja, sól, bułka tarta

Ziemniaki pokroić w najcieńcze plasterki, dodaćcebulę pokrojona w wiórka i wyciśniety czosnek i doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż sie lekko zarumienią. Śmietaną połaczyc z jajkami, solą, pieprzem i curry, dodać lubczyk. Wszystko razem wymieszać.
Z podanych składników na ciasto zagnieśc tartę i rowałkowac na cienki placek.Formę do tarty wyłozyc ciastem i lekko podpiec. Następnie podsypać bułką tartą i wyłozyć na nią nadzienie wcześniej już przygotowane.
Tartę piec w temperaturze 190 stopnie ok.30 minut.
nadzienie:1 kg ziemniaków, 2 jaja, 2 cebule, 200 ml śmietany, pieprz, sól, curry, 1 ząbek czosnku, ok. 2 łyżek lubczyku (ew.majeranku)
ciasto: 15 dkg mąki pszennej,10 dkg mąki zytniej, 3 jaja, sól, bułka tarta
Z podanych składników na ciasto zagnieśc tartę i rowałkowac na cienki placek.Formę do tarty wyłozyc ciastem i lekko podpiec. Następnie podsypać bułką tartą i wyłozyć na nią nadzienie wcześniej już przygotowane.
Tartę piec w temperaturze 190 stopnie ok.30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz