ciasto
125 g białego sera, 1 łyżka oliwy, 7 łyżek mleka, sól
100 g mąki razoweji tyle samo pszennej.
nadzienie
25 dkg pieczarek, 1 marchewka, szklanka mrożonego lub świeżego groszku, ser pleśniowy
sos
2 jajka,
150 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, lubczyk
Z podanych składników na ciasto zagnieść tartę, schłodzić w lodówce.
Tortownice lub foremkę do tarty (średnica około 28 cm) natłuścić, wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem w kliku miejscach, podpiec na rumiano przez 15 min w 180 stopniach.
Pieczarki obrać, pokroic w większe części, podsmazyć na patelni z pokrojoną w kostkę marchewką i groszkiem. Doprawić do smaku. Warzywa ułożyć na podpieczonym spodzie. Sporządzić sos i zalać nim warzywa. Na wierzchu ułożyć plastry sera pleśniowego. Piec 20 min w 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz