niedziela, 13 grudnia 2015

Ciasto karmelowe z prażonymi migdałami


1 l mleka, 2,5 paczki krakersów, 3/4szkl. cukru, 1/2 l śmietany 30%, 2 fixy do bitej śmietany, cukier waniliowy, 1 kostka masła, 1 szkl. mąki, 1 budyń śmietankowy, 1 jajko, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa, płatki migdałowe 200 g.

Płatki migdalowe uprażyć na patelni. Mleko skondensowane gotować 2-3 godz. (otwierać po całkowitym wystudzeniu) tworząc masę krówkową lub kupić gotową masę krówkową.
 Odlać 1/4 l mleka, dodać mąkę, budyń i jajko i miksować. Pozostałe mleko gotować z 3/4 szkl. cukru, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka wlać zmiksowaną masę, mieszać i gotować przez chwilę. Ostudzić. Formę 40x24 wysmarować masłem, wyłożyc krakersy, na nie wylac masę budyniową, ponownie położyć krakersy, następnie karmel, znów krakersy. Na wierzch ubita śmietanę i posypać płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz