Bardzo pyszne i efektowne ciasto. Szybko się je robi, smak ma obłędny, wygląda imponująco. Polecam nie tylko na święta :)
Biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao

Masa:
25 dkg masła
słoik kremu czekoladowego Nutella lub podobnego
ok. 250 g suszonych śliwek
ok. 1/2 szklanki wódki lub rumu
Polewa:
6 łyżek cukru,
2 łyżki kakao
10 dkg masła
4 duże łyżki mleka
Ciasto rozpocząć od zalania pokrojonych na drobniejsze cząstki śliwek alkoholem i pozostawienia na jakiś czas, najlepiej na noc w lodówce. Z podanych składników wykonać biszkopt. Ubić białka z cukrem, następnie dodać żółtka, polać octem. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Upiec biszkopt najlepiej w formie tortowej o średnicy 26 cm.
Utrzec masło dodając stopniowo krem czekoladowy. Odcedzić śliwki, zachowując koniecznie odlany syrop. Do masy dodać odsączone śliwki, delikatnie wymieszać.
Syrop połączyć z zaparzoną mocną i osłodzoną kawą (pół szklanki). Wystydzony biszkopt kroić na blaty i każdy naponczować przekładając masą.
Zrobić polewę, polać nią ciasto i obsypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz