niedziela, 13 grudnia 2015

Ryż z jabłkami zapiekany pod bezą

1 szklanka ryżu, 1 szklanka cukru, 2 jabłka, garść rodzynek, 2 łyżki masła, 3-4 łyżki  cukru trzcinowego, ½ łyżeczki cynamonu, 2 białka ¾ szklanki cukru


Ryż gotować w mleku z 2 łyżkami cukru na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozpuścić masło wraz z brązowym cukrem. Dodać pokrojone w talarki jabłko, cynamon i obsmażyć około 4-5 min. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. 

 
Przełożyć połowę ryżu do naczynia żaroodpornego, następnie prazone jabłka i na wierzch drugą warstwę ryżu.
Ubić białka na sztywną pianę z 3/4 szklanki cukru dodając po łyżce cukru na minutę.
Ubitą pianę wyłożyć na wierzch. Zapiekać w piekarniku nastawionym na temperaturę 160 C przez 30 min. Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz