niedziela, 13 grudnia 2015

Sernik dyniowy z karmelowo-orzechową masą

Bardzo dobry serniczek. Wizualnie prezentuje się wyśmienicie, a jeszcze lepiej smakuje. Dynia nadaje sernikowy słodkawy posmak i pomarańczowy kolor. Razem z masą tworzą ciekawe kolorystyczne zestawienie i niezwykłe doznania smakowe, niby słodki, lekko słony, niby gładki a wyczuwalne małe kawałeczki orzeszków łaskoczą podniebienie.




 Składniki na spód: 250 g kruchych ciasteczek, ok.80 g masła, rozpuszczonego, 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika lub cynamonu (niekoniecznie)



Ciasteczka umieścić w woreczku i rozgnieść wałkiem, nie musi to być drobno rozdrobnione. Ciasteczka podsmażyć z masłem na patelni aż zmiekną.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno i boki formy - do połowy ich wysokości.

Składniki na masę serową:750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie i 250 g serka mascarpone (lub 1 kg sera białego półtłustego), 3 jajka,3 żółtka, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej,190 g drobnego cukru do wypieków,  425 g puree z dyni, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika lub cynamonu.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Puree z dyni: nieduża dynia o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu


Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami Pokroić w kostkę, zalać wodą do przykrycia warzywa i gotować na malutkim ogniu do miękkości. Jeśli puree dyniowe jest wodniste - nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (nie za mocno, puree nie może być suche). Aby zrobić puree z dyni można kawałek dyni upec w temperaturze 180ºC do miękkości, następnie obrać ze skóry i zblendować na puree. Ja wybieram jednak pierwszy sposoób bo wydaje mi się prostszy.

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na gładką masę, na samym końcu dodać puree z dyni. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na ciasteczkowy spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około półtorejgodziny, bez termoobiegu - góra-dół. Wyjąć, przestudzić.


Masa karmelowo-orzechowa:
Gotowa masa krówkowa ok. 5- 6 dużych łyżek, masło orzechowe 5-6 dużych łyżek, ok. 10 dkg masła

Składniki na masę zmiksować ze sobą na jednolitą masę. Sernik posmarować solidnie z wierzchu i po bokach masą karmelowo-orzechową.
  
Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. 
Polecam gorąco!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz