Bardzo
dobry serniczek. Wizualnie prezentuje się wyśmienicie, a jeszcze lepiej
smakuje. Dynia nadaje sernikowy słodkawy posmak i pomarańczowy kolor.
Razem z masą tworzą ciekawe kolorystyczne zestawienie i niezwykłe
doznania smakowe, niby słodki, lekko słony, niby gładki a wyczuwalne
małe kawałeczki orzeszków łaskoczą podniebienie.
Składniki na spód: 250 g kruchych ciasteczek, ok.80 g masła, rozpuszczonego, 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika lub cynamonu (niekoniecznie)
Składniki na masę serową:750
g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie i 250 g serka
mascarpone (lub 1 kg sera białego półtłustego), 3 jajka,3 żółtka, 2
łyżki soku z cytryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki
pszennej,190 g drobnego cukru do wypieków, 425 g puree z dyni, 2
łyżeczki przyprawy korzennej do piernika lub cynamonu.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Puree z dyni: nieduża dynia o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu
Wszystkie składniki na masę serową
zmiksować na gładką masę, na samym końcu dodać puree z dyni. Nie
miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej -
napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Składniki na spód: 250 g kruchych ciasteczek, ok.80 g masła, rozpuszczonego, 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika lub cynamonu (niekoniecznie)
Ciasteczka
umieścić w woreczku i rozgnieść wałkiem, nie musi to być drobno
rozdrobnione. Ciasteczka podsmażyć z masłem na patelni aż zmiekną.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać,
dokładnie wklepać w dno i boki formy - do połowy ich wysokości.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Puree z dyni: nieduża dynia o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu
Dynię
umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami Pokroić w kostkę, zalać wodą do
przykrycia warzywa i gotować na malutkim ogniu do miękkości. Jeśli puree
dyniowe jest wodniste - nadmiar wody
można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (nie za mocno, puree nie
może być suche). Aby zrobić puree z dyni można kawałek dyni upec w
temperaturze 180ºC do miękkości, następnie obrać ze skóry i zblendować
na puree. Ja wybieram jednak pierwszy sposoób bo wydaje mi się prostszy.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC.
Na ciasteczkowy spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do
piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około półtorejgodziny, bez termoobiegu - góra-dół. Wyjąć,
przestudzić.
Masa karmelowo-orzechowa:
Gotowa masa krówkowa ok. 5- 6 dużych łyżek, masło orzechowe 5-6 dużych łyżek, ok. 10 dkg masła
Składniki
na masę zmiksować ze sobą na jednolitą masę. Sernik posmarować solidnie
z wierzchu i po bokach masą karmelowo-orzechową.
Sernik schłodzić przez kilka godzin w
lodówce lub najlepiej przez całą noc.
Polecam gorąco!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz