piątek, 19 kwietnia 2013

Chlebek kukurydziany

25 dkg mąki kukurydzianej, 25 dkg maki pszennej ,3 dk g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1/2 łyżki soli, 1 jajko, 250-300 ml maślanki, ew. trochę kukurydzy z puszki
 













Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 40 ml letniej wody, troszkę mąki na rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Po 10 - 15 minutach, gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać do niego pozostałe składniki, połączyć i wyrabiać co najmniej 20 minut.

 Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować bochenek, przełożyć do foremki i ponownie zostawi do wyrośnięcia. Piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz