piątek, 19 kwietnia 2013

Langosze - węgierskie placki


Niesamowite w smaku placki węgierskie LANGOSZE plus sosik czosnkowy :) 
Bardzo, bardzo sycące. Smakowały mojemu Tacie bardzo.
50 dkg mąki,  20 dkg  ugotowanych ziemniaków, 1 łyżeczka soli płaska, 20g drożdży, 200 ml mleka lub wody, 2 łyżki oleju

Mąkę wsypać do miski, ziemniaki przecisnąć przez praskę do mąki, dodać sól. Z drożdży i niewielkiej ilosci ciepłego mleka i mąki zrobić rozczyn  odstawic na 15 minut do wyrośnięcia.Do mąki z ziemniakami wlać zaczyn i resztę mleka ówyrobić ciasto dodając po krotkim czasie olej. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rwać kulki, obtoczyc w mące i  rozwałkować na stolnicy. Smażyć w głebokim tłuszczu. Zrumienić z dwóch stron. Wyciągnać i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
Podawać z sosikiem czosnkowym:
zmiksować w słoiczku 1/3 wody 2/3 oleju, sól, pieprz, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz ,papryka ostra

Na stole postawić naczynko z sosikiem i talerz z ciepłymi langoszami. Pędzelkiem smarować placek, na to kleks kwaśnej śmietany, na to starty ser ostry żółty. (Ew. pod ser plasterek szynki ale niekoniecznie w orygunale nie ma).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz