piątek, 19 kwietnia 2013

Karkóweczka pod kartofelkami, boczusiem i pieczarkami


80 dka karkówki, 5 ziemniaków, fasolka szparagowa zielona (w zimie mrożona),  kilka pieczarek, 4 duże marchewki, ok 20 dkg boczku wędzonego lub gotowanego
3 łyżki oleju, przyprawy: majeranek, kminek mielony, papryka słodka, pieprz ziołowy, czosnek w ząbkach lub granulowany, liście laurowe, sól, pieprz do smaku
łyżeczka octu winnego.

Naczynie żaroodporne lub inne natłuścić.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Mięsko umyć i posypać przyprawami, od razu w naczyniu. Pokropić octem.

Liść laurowy i oregano dobrze włoźyć pod mięso to się nie spali a odda aromat. Ziemniaki obierać i kroimy w półćwiartki. Marchewkę obierać i pokroić na słupki. Warzywka też przyprawić  i posolić.
Fasolkę wysypać koło mięsa,  na to wysypać marchewkę z ziemniaczkami.
Dolać 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego, wsadzić do piekarnika na ok 30 do 40 min
W tym czasie pokroić boczek w kosteczkę. Na chwilę wyjąć potrawę z piekarnika i posypać pieczarkami oraz boczkiem. Lekko posolić.

Ponownie wstawić do piekarnika na jeszcze ok 10 do 20 min - zależy od ziemniaczków i tego czy już się w całości podpiekły.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz