Pyszne drożdżowe ciasto i cynamonowe nadzienie.
Ciasto:
1 szkl. mleka, 2 duże jaja, 1/2 szkl. cukru, 5-6 łyżek masła, 1/4 łyżeczki soli, 4 szkl. mąki, 3,5 dag świeżych drożdży
Nadzienie:
2 łyżki roztopionego masła, 1/2 szkl. cukru kryształu, 2 łyżki cynamonu, ew. 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże pokruszyć i zamieszać z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i zalaż 1/4 szkl. mleka, wymieszać i zostawić na 5 - 10 min.
Ze wszystkich składników i rozczynu wyrobić miękkie elastyczne ciasto, zostawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować prostokąt o wymiarach ok. 40 x 25 cm, posmarować roztopionym masłem.
Posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić delikatnie na plastry grubości 1-1,5 cm, i układać ściśle obok siebie na wysmarowanej blaszce.
Piec ok. 10 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu lukrować lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz