niedziela, 11 listopada 2012

Pyszna szarlotka sypana

 


 Najprostszy przepis pod słońcem. Niemożliwe by się nie udał. Uwielbiam jak wierzchnia skorupka tej szarlotki chrupie pod zębami, a smakuje .... bajka :)


1 kg szarej renety lub innych jabłek

po szklance cukru, mąki i kaszy manny, 
15 dag masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cynamonu

Składniki na ciasto wymieszać ze sobą i podzielić na 3 równe części (najlepiej podzielić do miseczek). Jabłka utrzeć . Formę wysmarować tłuszczem i wsypać jedną część "mieszanki". Rozmieścić równo w formie.
Na to wyłożyć pół części jabłek wymieszanych z cynamonem. Następnie druga miseczka i znów jabłka, i ostatnia część mieszanki. 
Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Najlepiej schłodzone w lodówce masło utrzeć na dużych oczkach tarki. Piec w nagrzanym piekarniku aż z wierzchu masło się całkowicie rozpuści i utworzy się "rumiana skorupka".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz