Wyśmienity, naprawdę wyjątkowy w smaku krem dyniowo-marchewkowy z sosem pomidorowym. Ostatnie dzieło mojej córy Kai. Słodkawy, lekko pikantny, po prostu pyszny.
1 kg dyni,
3 marchewki,
1 cebula,
ok. 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego,
1 szkl. mleka (może być kokosowe)
po 1/3 łyżeczki: curry, kurkumy, słodkiej papryki, kardamonu, imbiru,
sól do smaku
Obrać warzywa, pokroić na kawałki, zalać wodą tak by przykryć warzywa. Gotować do miękkości, zmiksować. Dodać sos, koncentrat, mleko. Wymieszać wszystko, dodać przyprawy i doprawić do smaku.
Krem można podawać z grzankami na rumiano lub z groszkiem ptysiowym.
Doskonały też jest jako dodatek (w osobnej miseczce) do pierogów ruskich.
Pyszny jest też po prostu solo, grozi uzależnieniem ;)
Gorąco polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz