Ciasto naleśnikowe:
2 jajka, 1,5 szklanki mleka, 1 szkl. wody (najlepiej gazowanej), 1,5 szkl. mąki, 3-4 łyzki oleju, szczypta soli.
Jajka zmiksować z mlekiem, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować. Przygotowane ciasto wlewać cianką warstwą na rozgrzaną patelnię teflonową uprzednio wysmarowaną cienko tłuszczem.
Nadzienie:
10 dag borowików,
5 dag kurek,
2 małe cebule czerwone (mogą być białe),
2-3 łyżki masła orzechowego,
15 dag sera żółtego,
sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w wiórka i zeszklić.
Dodać umyte i pokrojone w większe kawałki grzyby, razem podsmażyć jeszcze 5 min. Pod koniec dodać masło orzechowe i doprawić nadzienie pieprzem (ewentualnie solą).
Ser zetrzec na dużych oczkach tarki.
Na środek naleśnika kłaść nadzienie, posypać lekko żółtym serem i składać w kopertę. Lekko zwilżać olejem, obsypać bułką tartą i podsmażać. Smacznego :)
2 jajka, 1,5 szklanki mleka, 1 szkl. wody (najlepiej gazowanej), 1,5 szkl. mąki, 3-4 łyzki oleju, szczypta soli.
Jajka zmiksować z mlekiem, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować. Przygotowane ciasto wlewać cianką warstwą na rozgrzaną patelnię teflonową uprzednio wysmarowaną cienko tłuszczem.
Nadzienie:
10 dag borowików,
5 dag kurek,
2 małe cebule czerwone (mogą być białe),
2-3 łyżki masła orzechowego,
15 dag sera żółtego,
sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w wiórka i zeszklić.
Dodać umyte i pokrojone w większe kawałki grzyby, razem podsmażyć jeszcze 5 min. Pod koniec dodać masło orzechowe i doprawić nadzienie pieprzem (ewentualnie solą).
Ser zetrzec na dużych oczkach tarki.
Na środek naleśnika kłaść nadzienie, posypać lekko żółtym serem i składać w kopertę. Lekko zwilżać olejem, obsypać bułką tartą i podsmażać. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz