niedziela, 11 listopada 2012

Zapiekane naleśniki z borowikami, kurkami, masłem orzechowym i serem

Ciasto naleśnikowe:
2 jajka, 1,5 szklanki mleka, 1 szkl. wody (najlepiej gazowanej), 1,5 szkl. mąki, 3-4 łyzki oleju, szczypta soli.

Jajka zmiksować z mlekiem, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować. Przygotowane ciasto wlewać cianką warstwą na rozgrzaną patelnię teflonową uprzednio wysmarowaną cienko tłuszczem.


Nadzienie:
 10 dag borowików,
5 dag kurek,
2 małe cebule czerwone (mogą być białe),
2-3 łyżki masła orzechowego,
15 dag sera żółtego,
sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w wiórka i zeszklić.


Dodać umyte i pokrojone w większe kawałki grzyby, razem podsmażyć jeszcze 5 min. Pod koniec dodać masło orzechowe i doprawić nadzienie pieprzem (ewentualnie solą).
Ser zetrzec na dużych oczkach tarki.

Na środek naleśnika kłaść nadzienie, posypać lekko żółtym serem i składać w kopertę. Lekko zwilżać olejem, obsypać bułką tartą i podsmażać. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz