niedziela, 25 listopada 2012

Moje muffinki jabłkowe - Szarlotkowe babeczki wg Nigelli



Składniki na 12 babeczek:
1 i 2/3 szkl. mąki pszennej (25 dag),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
2 łyżeczki cynamonu,

1/2 szkl. brązowego cukru (lub białego),
2 jajka,
1/2 szkl. (125 ml) oleju np. słonecznikowego,
1/2 szkl. (125 ml) miodu płynnego,
4 łyżki maślanki (60 ml),
3/4 szkl. orzechów włoskich (lub innych)
2 kwaskowate jabłka np. szara reneta
kakao rozpuszczalne np.Kubuś

Orzechy obrać i grubo posiekać (odłożyć 2 łyżki do dekoracji). Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę, wymieszać z łyżeczką cynamonu.
Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika wymieszać w dużej misce. W drugiej misce zmiksować jajka, olej, miód i maślankę. Wlać mokre składniki do suchych, dodać jabłka i orzechy. Wymieszać delikatnie wszystko do pierwszego połączenia. Grudki mogą zostać. Papilotki nakładać do formy na muffinki, a do nich mniej więcej 2 łyżki ciasta. Wierzch posypać odłożonymi wcześniej orzechami i  słodkim kakao.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem)    i piec ok. 25 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz