czwartek, 1 listopada 2012

Dyniowe kluski


1 kg dyni,
30 dag mąki
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
masło, cynamon

Dynię położyć na blasze skórą w dół i upiec w piekarniku w temp. 190 stopni do miękkości przez ok. 40 minut. Ostudzić ćałkowicie. Odkroić z dyni twardą skórę , obrać wierzchnią, zasuszoną część  i zmyksować lub przetrzeć przez sito, abu zostało 60 dag puree. Puree włozyć do miski, dodać jajo, mąkę ziemniaczaną i pszenną - masa będzie luźna.
Na stolnicę wysypać ok. 5 dag maki, wyłożyć na nią masę i formować wałki. Wałki kroić z nich małe ruloniki i zrobić poprzeczne rowli tępa stroną noża.
Wrzucać kluseczki na wrzącą, osoloną wodę i gotować 1 minutę od momentu wypłyniecia na powierzchnię. Kluseczki polać masłem, posypać cynamonem i cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz