Ciasto naleśnikowe:
Nadzienie:
4 kwaskowate jabłka,
ok. 20 dag dyni,
ok.10 dag masła,
2 łyżeczki cynamonu,
cukier według uznania do smaku
Obrać jabłka i pokroić na mniejsze części. Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na grubych oczach tarki. Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka i podsmażyć. Następnie dodać dynię, całość wymieszać i jeszcze podsmażyć do miękkości. Dodać cynamon i cukier do smaku. Nadzienie rozsmarować na naleśnikach i zwijać w rulon. Smacznego!
2 jajka, 1,5 szklanki mleka, 1 szkl. wody (najlepiej gazowanej), 1,5 szkl. mąki, 3-4 łyżki oleju, szczypta soli.
Jajka
zmiksować z mlekiem, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować.
Przygotowane ciasto wlewać cianką warstwą na rozgrzaną patelnię
teflonową uprzednio wysmarowaną cienko tłuszczem.Nadzienie:
4 kwaskowate jabłka,
ok. 20 dag dyni,
ok.10 dag masła,
2 łyżeczki cynamonu,
cukier według uznania do smaku
Obrać jabłka i pokroić na mniejsze części. Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na grubych oczach tarki. Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka i podsmażyć. Następnie dodać dynię, całość wymieszać i jeszcze podsmażyć do miękkości. Dodać cynamon i cukier do smaku. Nadzienie rozsmarować na naleśnikach i zwijać w rulon. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz