sobota, 24 listopada 2012

Naleśniki z jabłkami i dynią

Ciasto naleśnikowe:
2 jajka, 1,5 szklanki mleka, 1 szkl. wody (najlepiej gazowanej), 1,5 szkl. mąki, 3-4 łyżki oleju, szczypta soli.
 
Jajka zmiksować z mlekiem, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować. Przygotowane ciasto wlewać cianką warstwą na rozgrzaną patelnię teflonową uprzednio wysmarowaną cienko tłuszczem.

Nadzienie:
4 kwaskowate jabłka,
ok. 20 dag  dyni,
ok.10 dag masła,
2 łyżeczki cynamonu,
cukier według uznania do smaku

Obrać jabłka i pokroić na mniejsze części. Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na grubych oczach tarki. Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka i podsmażyć. Następnie dodać dynię, całość wymieszać i jeszcze podsmażyć do miękkości. Dodać cynamon i cukier do smaku. Nadzienie rozsmarować na naleśnikach i zwijać w rulon. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz