niedziela, 25 listopada 2012

Tarta z dynią i fetą

Słodkawa dynia, słona feta, pikantne pyszne ciasto... Bardzo dobre połączenie.....

Ciasto:
25 dag mąki pszennej,
12,5 dag masła,
2 łyżki wody zimnej,
1 jajko,
1 łyżeczka kurkumy

Farsz:
ok.50 dag dyni,
ok.7 dag feta,
1 cebula biała lub czerwona,
10 dag ostrego sera żółtego,
1 -2 łyżki oliwy,
ząbek czosnku, 
cząber, sól, pieprz, imbir w proszku

Kurkumę wymieszać z mąką i podiskać z masłem. Dodać jajo, wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę i wsadzić do zamrażalnika na 20 minut. Dynię obrać, pokroić w grubą kostkę, skropić z wierzchu oliwą, posypać cząbrem i  imbirem i piec w piekraniku w 180 stopniach na półtwardo.
Ciasto rozwałkować w kształt koła. Dynię wymieszać z cebulą pokrojoną w wiórka, dodać ser żółty pokrojony w drobną kostkę, doprawić do smaku. Farsz wyłożyć na ciasto i posyoać pokruszoną fetą. Zawinąć boki i piec w 180 stopniach przez ok.45 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz