niedziela, 25 listopada 2012

Zapiekanka pastuszka (Shepherd's Pie)





1 kg ziemniaków,
1 kg mięsa mielonego,
15 dag sera żółtego,
2 średnie marchewki,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1 malutka cukinia,
150 ml wywaru warzywnego (lub wody),
ok.5 łyżek koncentratu pomidorowego,
pęczek koperku,
2 łyżki mąki,
ok. 10 dag masła,
ok. 15 ml mleka,
1 łyżka octu
sól, pieprz

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. W międzyczasie, pokroić cebulę w wiórka i zeszklić.Następnie wrzucić pieczarki, cukinię i marchewkę pokrojoną w kosteczkę i obsmażyć. Dodać wywar warzywny oraz koncentrat. Na sam koniec gdy warzywa będą już prawie miękka dodać groszek konserwowy i partiami mięso mielone. Oprószyć z wierzchu mąką.Całość wymieszać i gotować jeszcze ok. 10 minut  Doprawić i przełożyć do naczynia do zapiekania.
Ziemniaki rozgnieść z masłem, dodać tyle mleka, by puree miało dość luźną konsystencję, dodać posiekany koperek i doprawić. Masę ziemniaczaną wyłożyć na mięso i widelcem zrobić wzorki.Posypać z wierzchu zapiekankę startym serem.Zapiekać około 30 minut w 220 stopniach. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz