niedziela, 11 listopada 2012

Kolorowe jesienne chipsy warzywne w czarnuszce

To była pełna pikantna improwizacja. Piękne kolorowe warzywa i niezmierna ochota by połączyć te wszystkie smaki w jednej potrawie tak by każdy zachował swój charakter. Wyszło pysznie :)



Składniki na chipsy dla 6 osób:
50 dag dyni,
1 srednia cukinia,
1 bakłażan,
2 cebule,
6 ziemniaków, 
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
2 małe cebule
1/2 łyżeczki: curry, kurkumy, słodkiej papryki, cząbru,
2 łyżeczki soli, 2-3 łyżki czarnuszki (moze być sezam),
4 dag bułki tartej,
olej lub oliwa

Cebulę obrać, usunąć gniazda nasienne papryki.Dynię obrać ze skóry. Cukinię, dynię, bakłażana, paprykę, cebulę pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki wyszorować i pokroić w ósemki. Formę żaroodporną lub inną wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przyprawy wymieszać ze sobą na tacce (ilość podana jest w przybliżeniu bo była mieszana na szybko). Plastry warzyw zwilżać w oleju i obtaczać w mieszance przypraw z jednej i drugiej strony.


 Układać warzywa  ściśle obok siebie. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Pod koniec wyjąć i posypać startym żółtym serem i jeszcze chwilę zapiekac. Danie można podawać z dipami np.czosnkowym lub musztardowym. Świetnie komponuje się z zieloną sałatą z pomidorami i sosem vinegraet,  tworząc swoisty wegetariański obiad.
Gorąco polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz