niedziela, 11 listopada 2012

Naleśnikowy tort meksykański


Ciasto naleśnikowe:
2 jajka, 1,5 szklanki mleka, 1 szkl. wody (najlepiej gazowanej), 1,5 szkl. mąki, 3-4 łyzki oleju, szczypta soli.


Jajka zmiksować z mlekiem, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować. Przygotowane ciasto wlewać cianką warstwą na rozgrzaną patelnię teflonową uprzednio wysmarowaną cienko tłuszczem.

 Nadzienie:
50 dag mięsa mielonego,
1 cukinia,

1/2 puszki fasoli czerwonej,
10 dag kurek,
1 duża cebula,
niecała szkl. sosu lub niezbyt gęstego koncentratu pomidorowego,
20 dag sera żółtego,
sól, curry, słodka papryka do smaku

Mięso podsmazyć przez chwilę na oleju. Paprykę, cukinię i grzyby umyć. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię w półksiężyce i dodać razem z mniejszymi cząstkami grzybów do mięsa i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać fasolkę, sos pomidorowy i przyprawy. Razem dusić jeszcze 5 minut. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki. Naczynie zaroodporne wysmaorwać tłuszczem i obsypać bułką tartą.
 Do tortu w zależności od kształtu naczynia "schodzi" od 6-10 naleśników.
 Dno formy żaroodpornej  wyłożyć naleśnikami i wyłożyć na nie połowę nadzienia, posypać 1/3 ilości startego sera. Następnie kolejna wartwa naleśników, druga połowa nadzienia, część sera żółtego i ostatnia wartswa naleśników.
Wierzch tort "posmarować" cienką warstwą sosu pomidorowego i posypać ostatnią częścia sera żółtego.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
Kroić jak tort i jeść :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz