niedziela, 25 listopada 2012

Schab z podgrzybkami, pieczarkami i suszonymi śliwkami


ok.80 dag schabu,
10 dag śliwek,
10 dag pieczarek,
5 dag podgrzybków,
5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki mąki pszennej,
(1 łyżka śmietany),
oliwa,
liść kaurowy,
ziele angielskie,
sól, pieprz, curry do smaku
Mięso umyć i pokroić w plastry grubości 1 cm, roztłuc tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z wierzchu. Do garnka wlać oliwę, kłaść plastry mięsa i obsmażać z dwóch stron. Następnie dolać wody tak by przykryć mięso, dodać listek laurowy i ziele angielskie, i dusić do miękkości. Kontrolować ilość wody, w razie czego dolać. Wrzucić śliwki suszone. Dodać umyte podgrzybki i pieczarki grubo pokrojone oraz koncentrat. Dusic wszystko razem ok. 15 min.  Do małego kubeczka (125 ml) wlać połowę zimnej wody i wymieszać energicznie z mąką, następnie przelać przez drobne sitko i natychmiast wymieszać z sosem. Doprawić do smaku. Ewentualnie zabielić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz