niedziela, 14 października 2012

Briami - Pyszna grecka zapiekanka

5 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki
4 duże obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
5 ząbków czosnku (lub więcej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 średnie pomidory, pokrojone na ćwiartki

15dag parmezanu, pokrojonego w kostkę* (dodatkowe informacje poniżej)
1/3 szklanki oliwki
4 łyżki wody
2 czubate łyżki świeżego oregano, posiekanego
1 1/2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
1 łyżka świeżej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smaku

Rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia. Wlać wodę, oliwkę i posypać ziołami i przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1 1/2 godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie sie przyrumieniły. Grecy podają te zapiekankę z plastrem zimnego sera feta i chrupiącą bagietką. Wino jak najbardziej wskazane!

dodatkowe informacje
* Parmezan powinien być pokrojony w kostkę, a nie starty - kostki sera zamienia się w nieregularne, przyrumienione bryłki, natomiast stary ser się tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki.
Ja użyłam polskiego ostrego sera żółtego typu gouda.

Przepis pochodzi od Bajaderki z cincina. Wypróbowany nie raz i naprawdę godny polecenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz