niedziela, 14 października 2012

Czekoladowo-kawowy tort bakaliowy

Tort urodzinowy dla mojej Kajusi :)

Biszkopt czekoladowy:
6 jaj, po 15 łyżek cukru i mąki, 4-5 łyżek kakao, łyżeczka octu
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki,kakaa cały czas mieszając. Pod koniec dodać ocet i wymieszać. Upiec biszkopt w średniej tortownicy w temp. 180 stopni. Przekroić na dwa blaty.



Biszkopt kawowy:
3 jaja, 3/4 szkl.mąki, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki kawy, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt (1 blat) wykonać podobnie jak wyżej.

Krem:
1 i 1/4 kostki masła, 6 łyżek mleka, 2 łyżki kakao, 3/4 szkl. cukru, opakowanie galaretki owocowej, po 5 dag rodzynków, migdałów i orzechów, ew. kieliszek wódki

Mleko, cukier, kakao i ćwierć kostki masła zagotować mieszając, ostudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe masło ucierać dodając po ,łyżce masy kakaowej. Nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną ale płynną galaretkę i wódkę. Dodać sparzone rodzynki, płatki migdałowe i posiekane grubo orzechy, wymieszać z kremem.

Poncz:
Zrobić mocną herbatę z cytryną (ok.500 ml)

W zamkniętej formie układać biszkopt czekoladowy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę. Biszkopt kawowy, poncz, masa, biszkopt czekoladowy,poncz. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wykonać polewę:
5 dag kakao, 5 łyżek mleka, 2 łyżki masła, 15 dag cukru pudru
Składniki polewy podgrzać w rondelku mieszając.

Po wyjęciu z formy tort polać polewą czekoladową i dowolnie przystroić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz