Tort urodzinowy dla mojej Kajusi :)
6 jaj, po 15 łyżek cukru i mąki, 4-5 łyżek kakao, łyżeczka octu
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym
żółtku i po łyżce mąki,kakaa cały czas mieszając. Pod koniec dodać ocet
i wymieszać. Upiec biszkopt w średniej tortownicy w temp. 180 stopni.
Przekroić na dwa blaty.
Biszkopt kawowy:
3 jaja, 3/4 szkl.mąki, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki kawy, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt (1 blat) wykonać podobnie jak wyżej.
Krem:
1 i 1/4 kostki masła, 6 łyżek mleka, 2 łyżki kakao, 3/4 szkl. cukru, opakowanie galaretki owocowej, po 5 dag rodzynków, migdałów i orzechów, ew. kieliszek wódki
Mleko, cukier, kakao i ćwierć kostki masła zagotować mieszając, ostudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe masło ucierać dodając po ,łyżce masy kakaowej. Nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną ale płynną galaretkę i wódkę. Dodać sparzone rodzynki, płatki migdałowe i posiekane grubo orzechy, wymieszać z kremem.
Poncz:
Zrobić mocną herbatę z cytryną (ok.500 ml)
W zamkniętej formie układać biszkopt czekoladowy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę. Biszkopt kawowy, poncz, masa, biszkopt czekoladowy,poncz. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wykonać polewę:
5 dag kakao, 5 łyżek mleka, 2 łyżki masła, 15 dag cukru pudru
Składniki polewy podgrzać w rondelku mieszając.
Po wyjęciu z formy tort polać polewą czekoladową i dowolnie przystroić.
Krem:
1 i 1/4 kostki masła, 6 łyżek mleka, 2 łyżki kakao, 3/4 szkl. cukru, opakowanie galaretki owocowej, po 5 dag rodzynków, migdałów i orzechów, ew. kieliszek wódki
Mleko, cukier, kakao i ćwierć kostki masła zagotować mieszając, ostudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe masło ucierać dodając po ,łyżce masy kakaowej. Nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną ale płynną galaretkę i wódkę. Dodać sparzone rodzynki, płatki migdałowe i posiekane grubo orzechy, wymieszać z kremem.
Poncz:
Zrobić mocną herbatę z cytryną (ok.500 ml)
W zamkniętej formie układać biszkopt czekoladowy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę. Biszkopt kawowy, poncz, masa, biszkopt czekoladowy,poncz. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wykonać polewę:
5 dag kakao, 5 łyżek mleka, 2 łyżki masła, 15 dag cukru pudru
Składniki polewy podgrzać w rondelku mieszając.
Po wyjęciu z formy tort polać polewą czekoladową i dowolnie przystroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz