Bardzo lekkie i puszyste ciasto uformowane w ksztalcie warkocza i wypelnione slodkim nadzieniem z twarożku.
1/2 szklanki cieplego mleka
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
3 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
4 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
skorka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
250g twarożku
1/2 szklanki cukru
3 łyżki maki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
Ciasto:
Drożdże wsypać do cieplej wody, zostawić na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztą składników wymieszać dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoja objętość).
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
3 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
4 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
skorka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
250g twarożku
1/2 szklanki cukru
3 łyżki maki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
Ciasto:
Drożdże wsypać do cieplej wody, zostawić na kilka minut, aż utworzą się bąbelki. Resztą składników wymieszać dodać rozczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut, aż będzie lekko napuszone (niekoniecznie musi podwoić swoja objętość).
Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (można użyć malaksera).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnice, podzielić na dwie części. Każda część rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 20cm. Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Polowe serowego nadzienia ułożyć w kształcie walka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 35-40 minut, aż warkocze będą ładnie zrumienione.
Przepis pochodzi od Bajaderki z cincina. Jest to pyszne ciasto drożdżowe z waniliowym serkiem w środku :)
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnice, podzielić na dwie części. Każda część rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 20cm. Wizualnie "podzielić" prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Polowe serowego nadzienia ułożyć w kształcie walka na środkowej części. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc jakby warkocz.
Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy już ładnie podrosną, posmarować warkocze rozbitym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 35-40 minut, aż warkocze będą ładnie zrumienione.
Przepis pochodzi od Bajaderki z cincina. Jest to pyszne ciasto drożdżowe z waniliowym serkiem w środku :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz