niedziela, 14 października 2012

Ona..... Pandoro di Verona


Natchnęła mnie jedna taka koleżanka i po godzinach drożdżowych pieszczot...wyrabiania, ocieplania, nocy w lodówce, składania, wyrastania... wreszcie jest ona (a nawet one)... Pandoro di Verona... Powiem: witaj, na osłodę chwili....




Wszystkie potrzebne składniki:


450 g mąki pszennej

135 g cukru
170 g masła
4 jajka
18 g świeżych drożdży
woda
1 łyżeczka soli
1 strąk wanilii
masło + cukier do formy
cukier puder do posypania

Starter:

15 g świeżych drożdży
60 g ciepłej wody
50 g mąki
1 łyżka cukru (około 10 g)
1 żółtko
W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji.

I etap:
Do startera dodać:
200 g mąki
3 g drożdży ( rozpuszczonych w 2 łyżkach wody)
25 g cukru
30 g masła
1 jajko

Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem – na stolnicy, dodając masło i mieszając do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

II etap:
Oprócz ciasta z I etapu potrzeba:
200 g mąki
100 g cukru
2 jajka
1 łyżeczkę soli
zawartość strączka wanilii ( lub cukier waniliowy)

140 g masła w pokojowej temperaturze

Najpierw do ciasta z I etapu dodać jajka, cukier, mąkę, sól i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć je do rondla i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny ( do podwojenia objętości).

Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut.
Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę i lekko wyrobić. Uformować z niego kwadrat.
Na wierzchu położyć masło, założyć boki jak kopertę i przewałkować.

Włożyć do lodówki na około 20 minut.

WAŁKOWANIE I CHŁODZENIE POWTÓRZYĆ JESZCZE DWA RAZY.
Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do specjalnej formy na pandoro posmarowanej masłem i posypanej cukrem.
Zostawić na 4,5 godziny w ciepłym miejscu.Piec najpierw 10 minut w 170 stopniach, potem – 20 minut w 160 stopniach.Po ostudzeniu posypać cukrem – pudrem.

Przepis pochodzi od Joanny z cincina, i jest godny polecenia. Baba jest pyszna, puchata, lekko słodka, najlepsza zaś z zimnym mlekiem.:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz