piątek, 26 października 2012

Libańska zapiekanka warzywna z dynią, bakłażanem i pomidorami

Pyszna warzywna zapiekanka libańska z dyni, bakłażanów, pomidorów, ziemniaków i cebuli. Chrupiąca wierzchnia warstwa, a pod nią pyszna, rozpływająca się w ustach słodkawa dynia, bakłażan.................









Składniki na 6-8 porcji:
70 dag ziemniaków,
40 dag bakłażanów,
40 dag pomidorów,
70 dag dyni,
1 czerwona cebula (może być biała),
50 dag mięsa mielonego,
3 łyżki oliwy,
3-4 łyżki mąki,
sól, pieprz, słodka papryka do smaku






Umyć i obrać warzywa i pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa do żaroodpornej formy lub dużego garnka. Wymieszać warzywa razem mięsem, oliwą i mąką (najlepiej wymieszać rękoma). Całość podlać 2 szklankami wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać, aż warzywa staną sie miekkie, a na powierzchni utworzy się brązowa skórka. Ja piekłam ok. 1 godziny w piekarniku z termoobiegiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz