niedziela, 14 października 2012

Pyszne drożdżowe racuchy z owocami i kokosem



 Pyszne racuszki, smak z dzieciństwa...

Owoce:
ok 1/2 kg jabłek lub innych owoców (rabarbaru, śliw, malin i innych)

Ciasto:

paczka wiórków kokosowych (niekoniecznie), 2 szklanki mąki, 1 jajko, 3 dkg drożdży, 1 szkl. mleko 3 łyżeczki cukru, olej do smażenia, cukier puder do posyp
ania

Przygotować ciasto na racuchy. Drożdże połączyć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na ok. 10. min.

Do miski przesypać mąkę, dodać jajko i wlać drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie połączyć, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 min. aby podrosło.

Rabarbar obrać, drobno pokroić i dodać wraz z kokosem do ciasta. Wymieszać wszystko dokładnie i znów odstawić na pare min. w ciepłe miejsce.

Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron rumiane placuszki -racuszki ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz