Pyszne racuszki, smak z dzieciństwa...
Owoce:
ok 1/2 kg jabłek lub innych owoców (rabarbaru, śliw, malin i innych)
Ciasto:
paczka wiórków kokosowych (niekoniecznie), 2 szklanki mąki, 1 jajko, 3
dkg drożdży, 1 szkl. mleko 3 łyżeczki cukru, olej do smażenia, cukier
puder do posyp
ania
Przygotować ciasto na racuchy. Drożdże połączyć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na ok. 10. min.
Do miski przesypać mąkę, dodać jajko i wlać drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie połączyć, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 min. aby podrosło.
Rabarbar obrać, drobno pokroić i dodać wraz z kokosem do ciasta. Wymieszać wszystko dokładnie i znów odstawić na pare min. w ciepłe miejsce.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron rumiane placuszki -racuszki ;)
ania
Przygotować ciasto na racuchy. Drożdże połączyć z cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na ok. 10. min.
Do miski przesypać mąkę, dodać jajko i wlać drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie połączyć, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawić na ok. 30 min. aby podrosło.
Rabarbar obrać, drobno pokroić i dodać wraz z kokosem do ciasta. Wymieszać wszystko dokładnie i znów odstawić na pare min. w ciepłe miejsce.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron rumiane placuszki -racuszki ;)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz