środa, 24 października 2012

Schab zapiekany ze śliwkami i z sherry

1 kg schabu bez kości,
3 duże cebule,
20 dag śliwek suszonych,
1 szklanka sherry (niekoniecznie),
olej,
sól, pieprz do smaku

Cebule pokroić w krążki i zeszklić na patelni. Śliwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie przez ok. 30 min.

Mięso pokroić w plastry, rozbić, posolić, popieprzyć i obsmażyć do zarumienienia.


Dno naczynia zaroodpornego przykryć połową podsmażonej cebuli. Następnie ułożyć plastry mięsa i pozostałą część cebuli. Na wierzchu poukładać osączone śliwki. Całość zalać wodą pozostałą po śliwkach (mięso i śliwki powinny być zanurzone). Zapiekać w piekarniku przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Na ok. 2 min przed końcem zapiekania podlać sherry (niekoniecznie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz