środa, 24 października 2012

Makaron zapiekany z kurkami, pieczarkami i serem

25 dag makaronu kokardki, świderki lub inny, 25 dag kurek, 25 dag pieczarek, 25 dag sera żółtego,
podwójna pierś z kurczaka,
1 cebula czerwona, 1 cebula biała, 2-3 łyżki mąki, ok.500 ml mleka, sól, pieprz do smaku

Ugotować makaron al dente. Cebulę obrać, pokroić w wiórka i zeszklić. Mięso pokroić w kostkę, posolić i obsmażyć na patelni. Grzyby umyć, pieczarki pokroić w grube plastry i podsmażyć na oliwie.
W formie wymieszać makaron, cebulę, grzyby. Zrobić sos beszamelowy. 2-3 łyżki mąki zrumienić na patelni, zalać mlekiem i wymieszać na gładki sos. Dodać do makaronu, całość dokładnie wymieszać i doprawic do smaku. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz