niedziela, 14 października 2012

Ratatouille


Moje ulubiona jesienna potrawa :)

3 dojrzałe pomidory
2 cebule
2 czerwone papryki
1 duży bakłażan
1 cukinia (ew.)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
liść laurowy
sól, pieprz do smaku


Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę, pokroić na grube plastry. Cebulę pokroić w wiórki. Bakłażana (cukinię) pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę, wrzucić pomidory i paprykę. Smażyć przez 5 minut. Dorzucić bakłażany. Po 5 minutach dodać cukinię, przeciśnięty czosnek, liście laurowe.W razie potrzeby podlać wodą. Dusić. Doprawić do smaku. Podawać z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz