35 dkg mąki, 17 dkg masła, 1 jajko, 1-2 łyżki śmietany
Nadzienie:
1 niewielki brokuł, 1 duży ziemniak, jajko, 15 dag sera żółtego, ser pleśniowy np.Camembert, sól, pieprz do smaku
Zrobić ciasto. Posiekać mąkę z masłem, dodać jajo, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
Uformować kulę, wstawić na þół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Ugotować brokuła i ziemniaka do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i zmiksować. Zetrzeć ser żółty na dużych oczach tarki. Wbić jajo do przestudzonych zmiksowanych warzyw, dodać zółty ser. Wyłożyć nadzienie na ciasto, na wierzchu ułożyć kawałki sera pleśniowego. Podpiec 20 - 25 minut w 200 stopniach C. Podawać z kleksem śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz