Bardzo dobre w wersji na słodko i na słono. Najlepsze wytrwne z nadzieniem mięsnym do czystego czerwonego barszczu.
1/2 kg mąki,
20 dag margaryny,
szklanka śmietany lub mleka,
4 dag drożdży,
1 kopiata łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli
Mąkę posiekać nożem z margaryną. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać śmietanę lub mleko, sól, wymieszać i wlać do dołka w mące. Zarobić nożem, a potem wyrobić ręcznie. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać kwadraty o boku ok.6 cm, na środek nakładać nadzienie i skłądać po przekatnej na pół, nie zlepiać, tylko wykroić kształt filiżanką.
Posmarować rozbełtanym jajem, posypać czarnuszką (lub grubym cukrem-wersja słodka) i piec na wysmarowanej blaszce w temp. 200-220 stopni C na jasnozłoty kolor przez ok. 20 minut.
1/2 kg mąki,
20 dag margaryny,
szklanka śmietany lub mleka,
4 dag drożdży,
1 kopiata łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli
Mąkę posiekać nożem z margaryną. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać śmietanę lub mleko, sól, wymieszać i wlać do dołka w mące. Zarobić nożem, a potem wyrobić ręcznie. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać kwadraty o boku ok.6 cm, na środek nakładać nadzienie i skłądać po przekatnej na pół, nie zlepiać, tylko wykroić kształt filiżanką.
Posmarować rozbełtanym jajem, posypać czarnuszką (lub grubym cukrem-wersja słodka) i piec na wysmarowanej blaszce w temp. 200-220 stopni C na jasnozłoty kolor przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz