Wierszokleta poeta się znalazł ;)
Ale miło to było usłyszeć gdy domownicy zaczęli ją pałaszować..
Nie przesadzajmy, w końcu to tylko sałata.... z kurkami :)
Jak je tylko ujrzałam to już wiedziałam co będzie...
główka sałaty zielonej,
pojedyncza pierś z kurczaka,
1 duży pomidor
1 duża czerwona cebula
2 kromki chleba
25 dag świeżych kurek
Sałatę umyć, postrzępić w rękach do miski. Cebulę obrać i pokroić w wiórka, pomidora sparzyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Warzywa dodać do sałaty. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i obsypać słodką papryką, obsmażyć, dodać do sałaty. Umyć kurki, odsączyć z wody i podsmażyć na maśle. Zrobić tosty (grzanki) i pokroić je w kostkę.
Przyrządzić sos. Najczęściej wykonuję go w słoiczku po majonezie (ok.250 ml) i w nim mieszam składniki sosu.
Podaję na tzw."oko":
do 1/3 poj. słoika wlać oliwy, dopełnić do połowy octem winnym
(ew.sokiem z cytryny), dodać zmiażdżony czosnek,
1-2 łyżki musztardy (użyłam francuskiej),
sól, pieprz, cukier do smaku.
Energicznie wymieszać i zalać sałatkę sosem.
pojedyncza pierś z kurczaka,
1 duży pomidor
1 duża czerwona cebula
2 kromki chleba
25 dag świeżych kurek
Sałatę umyć, postrzępić w rękach do miski. Cebulę obrać i pokroić w wiórka, pomidora sparzyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Warzywa dodać do sałaty. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i obsypać słodką papryką, obsmażyć, dodać do sałaty. Umyć kurki, odsączyć z wody i podsmażyć na maśle. Zrobić tosty (grzanki) i pokroić je w kostkę.
Przyrządzić sos. Najczęściej wykonuję go w słoiczku po majonezie (ok.250 ml) i w nim mieszam składniki sosu.
Podaję na tzw."oko":
do 1/3 poj. słoika wlać oliwy, dopełnić do połowy octem winnym
(ew.sokiem z cytryny), dodać zmiażdżony czosnek,
1-2 łyżki musztardy (użyłam francuskiej),
sól, pieprz, cukier do smaku.
Energicznie wymieszać i zalać sałatkę sosem.
Wsypać do sałatki kurki, delikatnie wymieszać, na wierzchu umieścić grzanki. Pałaszować :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz