niedziela, 14 października 2012

Naleśniki po góralsku



Ciasto naleśnikowe (11 - 12 naleśników): 2 jaja,1 szkl. mleka, 10 łyżek mąki, 1 szkl. wody, szczypta soli, 2 łyżki oleju Nadzienie: 30 dkg bryndzy, wiązka kopru, 2 oscypki, żółtko, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany










Bryndzę wymieszać ściśle z posiekanym koperkiem, dodając żółtko i masło. Piec naleśniki.. Najbardziej wypieczonej stronie smarować nadzienie. Zwijać w trójkąty. 4 trójkąty kłaść na rozgrzaną patelnię formułując koło. Posmarować z wierzchu śmietaną i posypać startym oscypkiem. Przykryć pokrywą i chwilkę odczekać, aż oscypek się rozpuści.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz