Półtorej szklanki zielonej (lub czerwonej) soczewicy
3 marchewki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pomidor,
1 duża czerwona papryka,
3-4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
pęczek posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać 8 szklankami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i gotować na małym ogniu. W trakcie gotowania kolejno dokładać: marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy soczewica będzie prawie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Gotować zupę jeszcze 10 min. Doprawić pieprzem i solą, dodać posiekaną natkę pietruszki. Na talerzu posypać kiełkami. Taką zupę można również zabielić śmietaną lub przyprawić sokiem z cytryny (1 łyżka).
1 duża czerwona papryka,
3-4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
pęczek posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać 8 szklankami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i gotować na małym ogniu. W trakcie gotowania kolejno dokładać: marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy soczewica będzie prawie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Gotować zupę jeszcze 10 min. Doprawić pieprzem i solą, dodać posiekaną natkę pietruszki. Na talerzu posypać kiełkami. Taką zupę można również zabielić śmietaną lub przyprawić sokiem z cytryny (1 łyżka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz