niedziela, 14 października 2012

Tort "Fajna laska"



Tort ten wykonałam dwa lata temu na okrągłą rocznicę urodzin mojego Taty, życząc Mu tego co w tytule. :)


Biszkopty:

Upiec 2 duże biszkopty w formie o wymiarach i 30 cm. długości (mierząc dno formy) z tego przepisu

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli
 


1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
4. Makę , proszek , kakao i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
6. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Masa:

2 kremy karpatkowe
1 budyń czekoladowy
4 łyżki mąki pszennej
1,5 litra mleka
2 kostki masła
2 kostki margaryny ,,Kaśki,,

Wykonanie:
Do pół litra mleka wsypać kremy karpatkowe, budyń i mąkę, wymieszać. Na reszcie mleka ugotować z tego budyń.Przestudzić. 2 masła utrzeć. Dodawać po łyżce masy budyniowej do masła ciągle ucierając. Drugą połowę masy zostawić do dekoracji. Na naponczowane biszkopty nałożyć krem (zostawić trochę do posmarowania ciasta). Przykryć pozostałymi biszkoptami.Biszkopty ustawić koło siebie.Posmarować góry biszkoptów kremem. Dekorować masą cukrową.
Przepis pochodzi od Doroty z cincina. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz