Pyszny, okazały torcik. Zrobiłam go 9 urodziny córy. :)
Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu
Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia - ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu. Pieczemy na złotawy kolor - sprawdzamy patyczkiem i gotowe.
Masa:
1 litr śmietany 30%
250 g serka mascarpone
5 śmietan-fixów
1/4 szklanki cukru pudru
tabliczka czekolady mlecznej
1/2 szklanki soku ananasowego
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Na koniec dodajemy serek mascarpone... przez chwilę jeszcze wszystko razem mieszamy.
Biszkopt kroimy na 3 plastry.
Jednym plastrem wykładamy miskę. Wycinamy w nim kółeczko i wkładamy rulonik ( np. rulonik tekturowy po ręczniku papierowym, owinięty folią aluminiową). Pierwszy plaser biszkoptu nasączamy delikatnie sokiem ananasowym. Nakładamy warstwę masy.
Przekładamy to kolejną warstwą biszkoptu ( z wyciętym kółeczkiem ) nasączamy i kolejny raz wykładamy masę. Na koniec przykrywamy to ostatnim plastrem biszkoptu i odstawiamy na 10 godzin do lodówki. Wyjmujemy, odwracamy i dekorujemy masą cukrową suknię laleczki.
Masę cukrową robimy tak:
Podwójna ilość składników
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Żelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.
Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Dobrze zrobiona masa jest elastyczna jak plastelina. Masę można farbować barwnikami spożywczymi i wyrabiać z niej przeróżne rzeczy. Smakowo "udaje" trochę marcepan, przez co podnosi doznania smakowe całego tortu. Przepis na masę i sposób robienia laleczki dostałam od koleżanki, kucharki z zamiłowania Ivon z Waniliowo mi.
Przepis na masę cukrową pochodzi od Doroty z cincina.
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu
Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia - ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu. Pieczemy na złotawy kolor - sprawdzamy patyczkiem i gotowe.
Masa:
1 litr śmietany 30%
250 g serka mascarpone
5 śmietan-fixów
1/4 szklanki cukru pudru
tabliczka czekolady mlecznej
1/2 szklanki soku ananasowego
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Na koniec dodajemy serek mascarpone... przez chwilę jeszcze wszystko razem mieszamy.
Biszkopt kroimy na 3 plastry.
Jednym plastrem wykładamy miskę. Wycinamy w nim kółeczko i wkładamy rulonik ( np. rulonik tekturowy po ręczniku papierowym, owinięty folią aluminiową). Pierwszy plaser biszkoptu nasączamy delikatnie sokiem ananasowym. Nakładamy warstwę masy.
Przekładamy to kolejną warstwą biszkoptu ( z wyciętym kółeczkiem ) nasączamy i kolejny raz wykładamy masę. Na koniec przykrywamy to ostatnim plastrem biszkoptu i odstawiamy na 10 godzin do lodówki. Wyjmujemy, odwracamy i dekorujemy masą cukrową suknię laleczki.
Masę cukrową robimy tak:
Podwójna ilość składników
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Żelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.
Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Dobrze zrobiona masa jest elastyczna jak plastelina. Masę można farbować barwnikami spożywczymi i wyrabiać z niej przeróżne rzeczy. Smakowo "udaje" trochę marcepan, przez co podnosi doznania smakowe całego tortu. Przepis na masę i sposób robienia laleczki dostałam od koleżanki, kucharki z zamiłowania Ivon z Waniliowo mi.
Przepis na masę cukrową pochodzi od Doroty z cincina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz