niedziela, 14 października 2012

Kruche ciasto z owocami.

Zrobiłam je kiedyś na grilla. Na zdjęciu jest wersja z czarną porzeczką. Jedna moja ulubiona koleżanka nie mogła się od niego oderwać. Nie dawało Jej spokoju. :) Ciekawe czy pamięta, no cóż wiek robi swoje ;) Ciasto jest pyszne również w wersji truskawkowej, malinowej, bo próbowałam. Chyba jeszcze są jeżyny do zdobycia, można wypróbować i z nimi :)





A oto składniki na ciasto:
1 szkl. mąki,
1/2 kostki masła,
żółtko,
4 łyżki cukru pudru,
odrobina śmietany

I składniki na mus:
szklanka oczyszczonych miękkich owoców ( truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny) lub przecieru jabłkowego,
1 szkl. cukru pudru,
białko jaj,
drobne owoce do przybrania

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wysmarować olejem. Posiekać masło z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Wyłożyć ciastem formę. Upiec do lekkiego zarumienienia.
W tym czasie zrobić mus.
Ubić pianę na sztywno z białka.
Nie przerywając ubijania, dodać cukier i owoce. Kiedy mus osiągnie konsystencje sztywnej piany, wyłożyć na upieczony blat i przybrać owocami. Zapiec jeszcze ok. 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, jeść :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz