niedziela, 14 października 2012

Kurczak po pekińsku

Pierwsze popisowe danie młodej mężatki czyli mnie :)
Przepis dostałam od koleżanki z pracy starszej ode mnie o 20 lat, Lidii. A oto i on. :)

2 piersi z kurczaka, 1 łyżka mąki kartoflanej, 2 łyżki masła lub olej, 30 - 40 dkg pieczarek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 - 1 łyżeczki imbiru, 1,5 łyżeczki cukru, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, szczypiorek , natka pietruszki,oregano, sól, pieprz.
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Pieczarki pokroić. Cebulę, czosnek posiekać i wraz z imbirem podsmażyć. Pieczarki zrumienić. Dodać do nich cukier , sos sojowy, wino i część koncentratu. Smażyć 2 -3 min. cały czas mieszając. Na osobnej patelni smażyć mięso na rumiano. Wymieszać wszystkie składniki, dodając resztę koncentratu pomidorowego. Zagotować. W miarę potrzeby dodać troszkę wody. Posypać natką pietruszki i doprawić do smaku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz