niedziela, 14 października 2012

Rolady z kurczaka nadziewane kurkami, pieczarkami, mozzarellą owinięte boczkiem


Składniki na ok.6 osób:
3 podwójne piersi z kurczaka,

15 dag kurek,
3 duże pieczarki,
ok. 15 dag mozzarelli lub innego sera żółtego,
ok.40 dag boczku pokrojonego w cienkie plastry,
cebula,
sól, pieprz, papryka słodka, olej

Przygotować farsz: oczyszczamy kurki i pieczarki, pokroić w plastry. Podsmażyć z obraną i posiekana cebulą na rozgrzanym oleju. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Filety umyć i osuszyć. Naciąć w poprzek tak, aby powstały kieszonki.
Wypełnić farszem grzybowym, położyć plaster sera, owinąć boczkiem cały filet. Rolady układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu lub formie do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut. Rolady można podawać w całości lub kroić grube plastry. Bardzo dobrze komponują się z pampuszkami i zieloną sałatą. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz