Ciasto:
4 jajka,
szkl. cukru,
kostka masła,
Jaja umyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości. Cały czas miksując dodać masło, a gdy konsystencja będzie stanowić jednolitą masę połączyć z jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Do żółtkowej masy dodawać na przemian, cały czas delikatnie mieszając, pianę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wyłożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy.
Nagrzać piekarnik do temp. 175 stopni. Owoce umyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ósemki. Na wierzchu ciasta ułożyć gęsto kawałki owoców. Wierzch posypać orzechami włoskimi. Piec ok. 45 minut.
Na wierzch ciasta można oczywiście położyć inne owoce: kawałki gruszek, brzoskwiń czy ananasa i to co podpowiedzą Ci Twoje kubki smakowe ;)
Wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto z owocami :)
Na zdjęciu ciasto z samymi jabłkami z orzechami włoskimi.
Gorąco polecam !
4 jajka,
szkl. cukru,
kostka masła,
300 ml jogurtu naturalnego lub owocowego,
2 szkl. mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
owoce np.jabłka, śliwki, gruszki, banany itp.
duża garść orzechów włoskich (wiórki kokosowe, rodzynki lub płatki migdałowe).
2 szkl. mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
owoce np.jabłka, śliwki, gruszki, banany itp.
duża garść orzechów włoskich (wiórki kokosowe, rodzynki lub płatki migdałowe).
Jaja umyć i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości. Cały czas miksując dodać masło, a gdy konsystencja będzie stanowić jednolitą masę połączyć z jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
Do żółtkowej masy dodawać na przemian, cały czas delikatnie mieszając, pianę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wyłożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy.
Nagrzać piekarnik do temp. 175 stopni. Owoce umyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i podzielić na ósemki. Na wierzchu ciasta ułożyć gęsto kawałki owoców. Wierzch posypać orzechami włoskimi. Piec ok. 45 minut.
Na wierzch ciasta można oczywiście położyć inne owoce: kawałki gruszek, brzoskwiń czy ananasa i to co podpowiedzą Ci Twoje kubki smakowe ;)
Wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto z owocami :)
Na zdjęciu ciasto z samymi jabłkami z orzechami włoskimi.
Gorąco polecam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz