Ciasto:
kostka margaryny lub masła (25 dag),
szklanka cukru, łyżka cukru waniliowego, 3 jajka, 2 szkl. mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki śmietany, tłuszcz i bułka tarta do formy
Owoce: 40 dag śliwek, 3 gruszki, 2 jabłka lub inne
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty, jasny krem. Nie przerywając ucierania, dodać same żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę, a na koniec pianę ubitą z białek.

Wlać ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.
Na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Piec 40 - 50 minut w temp. 180 stopni C. Jeszcze ciepłe opróczyć cukrem pudrem, cukier zwiąże się z parą ze stygnących owoców i po wystygnięciu utworzy apetyczną i chrupiącą skorupkę.
kostka margaryny lub masła (25 dag),
szklanka cukru, łyżka cukru waniliowego, 3 jajka, 2 szkl. mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki śmietany, tłuszcz i bułka tarta do formy
Owoce: 40 dag śliwek, 3 gruszki, 2 jabłka lub inne
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty, jasny krem. Nie przerywając ucierania, dodać same żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę, a na koniec pianę ubitą z białek.
Wlać ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.
Na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Piec 40 - 50 minut w temp. 180 stopni C. Jeszcze ciepłe opróczyć cukrem pudrem, cukier zwiąże się z parą ze stygnących owoców i po wystygnięciu utworzy apetyczną i chrupiącą skorupkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz